10 PANDUAN MEMULAKAN BISNES

(1) Mulakan bisnes dengan modal sendiri. Sekiranya ada modal kecil, buat bisnes kecil. Kata Mark Cuban, pemilik Dallas Maverick, hanya “moron” memulakan bisnes dengan hutang. Dalam bisnes banyak ketidakpastian, cuma satu saja yang pasti, apabila berhutang, kena bayar.

(2) Cuba dulu sedikit-sedikit. Sebelum anda membelanjakan RM30,000 untuk buat produk “private label,” buat dulu produk itu sendiri kecil-kecilan. Sekiranya anda nak jual gunakan food truck, mulakan dengan jual (contoh: nasi lemak, burger atau apa saja) kecil-kecilan. Apabila ada permintaan banyak, barulah pindah kepada food truck.

(3) Usah sewa pejabat pada peringkat permulaan. Apabila anda sewa pejabat, duit anda “sangkut” kepada pejabat. Anda kena bayar sewa dan utiliti. Gunakan “virtual office” sama ada yang disediakan oleh agensi kerajaan atau swasta. Yuran yang dikenakan cukup rendah, bermula RM100 sebulan.

(4) Simpan rekod kewangan bisnes dengan baik. Anda mungkin tidak membuat pinjaman sekarang, namun rekod kewangan yang baik akan memudahkan anda membuat pinjaman dari bank atau agensi kerajaan apabila anda ingin membesarkan perniagaan kelak. Pastikan juga rekod kewangan peribadi baik dan tidak ada hutang tertunggak. Untuk memudahkan anda membuat pinjaman pada masa depan, rekod kewangan bisnes DAN rekod kewangan peribadi hendaklah bersih.

(5) Sekiranya anda sedang bekerja, usah berhenti kerja untuk memulakan bisnes. Buat bisnes sambil bekerja. Cuma pastikan anda tidak menggunakan masa bekerja untuk buat bisnes atau berlaku “conflict of interest.” Contoh bisnes yang boleh dilakukan sambil bekerja ialah perniagaan online. Apabila anda mendapati bisnes sudah berjalan dengan baik dan memberikan sejumlah pendapatan yang mencukupi, barulah berhenti kerja.

(6) Bagus untuk belajar pelbagai aspek keusahawanan. Namun, usah tunggu semua lengkap, baru nak mula bisnes. Mulakan sekarang. Sambil berniaga, sambil belajar. Anda akan lebih faham apa yang anda buat.

(7) Ramai orang buat kursus keusahawanan dan berikan nasihat. Dengar kesemuanya. Bagaimanapun, saring dan pilihlah yang sesuai. Manfaatkan pengalaman dan ilmu mereka. Namun, anda perlu tahu bahawa keputusan yang betul untuk orang lain belum tentu baik untuk anda. Mana-mana nasihat yang baik, ambil. Sekiranya tidak, bakulsampahkan.

(8) Bisnes adalah satu pengalaman berterusan. Sekiranya ada perkara yang mengecewakan anda, biarkan ia di situ. Usah diungkit berkali-kali. Buka buku baru. Berjalan terus.

(9) Ramai orang mencuba berniaga dan bisnes tak menjadi pada percubaan pertama. Itu lumrah. Usah kecewa. Anda tidak gagal kerana bisnes tak menjadi. Cuba lagi. Cuba lagi. Anda gagal tatkala anda berhenti mencuba bisnes baru.

(10) Sebagai usahawan, usah minta “bantuan.” Sebagai usahawan, anda memilih untuk berusaha sendiri. Usah rendahkan martabat anda dengan meminta-minta bantuan. Sekiranya anda perlukan khidmat agensi kerajaan, gunakan perkataan “facilitate.” Contoh, “Boleh tuan facilitate keperluan saya untuk mendapatkan modal tambahan? Gunakan ayat yang mencerminkan minda keusahawanan, bukan fikiran subsidi!

– Norizan Bin Sharif

Norizan Bin Sharif ialah seorang sociopreneur yang kini menerokai pasaran Amerika Utara. Dia yakin bahawa bisnes kecil di Malaysia ada potensi besar. Sebagai Chief Explorer Officer, Enescorp International LLC yang beroperasi dari New Jersey, Amerika Syarikat, Norizan melihat dirinya sebagai “market explorer” dan “market connector.”

Anak kampung. Berasal dari Kodiang, Kedah. Norizan mempunyai lebih 35 tahun pengalaman pengurusan organisasi awam dan swasta. Sebelum membangunkan bisnes sendiri, beliau berkhidmat selama lebih enam tahun di agensi pembangunan keusahawanan di Malaysia.

Beliau mempunyai Masters in Administrative Science dari Fakulti Sains Pentadbiran dan Pengajian Polisi, Universiti Teknologi Mara dan ijazah sarjana muda dari University of North Carolina at Charlotte, USA.

Norizan juga sebelum ini aktif dalam pergerakan belia. Beliau pernah menjadi Setiausaha Agung, Majlis Belia Malaysia dan Setiausaha Agung, Committee for Asean Youth Cooperation.

 

7 Perkara Penting Untuk Ubah Hidup Kaya & Berjaya!

Nak tak saya kongsikan 7 perkara penting yang boleh ubah hidup anda  dalam masa yang singkat bagi mencapai apa jua impian hidup anda?

#1- Berkeinginan yang sangat-sangat tinggi

Saya kira ini faktor penting yang merubah diri sesiapa sahaja untuk berjaya mencapai apa jua impian dan kejayaan. Apabila kita punya keinginan yang sangat-sangat tinggi, maka kita akan sanggup bertindak luar biasa untuk capai impian kita.

#2- Berkeyakinan tinggi

Mereka yang berjaya, bukanlah tahu sangat asalnya bagaimana untuk ubah hidup, bisnes dan tahap kewangan, tetapi mereka berkeyakinan tinggi yang mereka mesti ubah hidup mereka segera. Bahasa Inggerisnya adalah Blind Faith. Berkeyakinan tinggi bahawa mereka mesti ubah nasib keluarga mereka walaupun pada asalnya mereka pun susah macam orang lain.

#3- Bertindak luar biasa

Bertindak secara biasa-biasa hanya akan bawa anda ke tahap yang biasa-biasa sahaja. Saya minta anda cuba sekali untuk buat keputusan bertindak di luar kebiasaan anda. Bila anda dah rasa manisnya, saya pasti anda takkan berpatah balik lagi.

#4- Berani

Ramai orang berani cakap tapi tak ramai yang berani buat. Berani tak diukur dengan perkataan sebaliknya dengan tindakan. Kalau tak berani nak bertindak, tak perlu berangan nasib nak berubah.

#5- Berguru

Orang yang berjaya kebanyakannya mesti ada guru di sebaliknya. Guru ni sajalah yang mampu didik dan tegur kalau kita salah. Orang lain jangan harap. Hanya guru yang boleh bukakan jalan bagi kita nampak, boleh buat kita fikir sebelum buat keputusan dan doa guru sangat mustajab. Jadi jangan terkejut, ini memang benar. Pergi berguru kalau nak perjalanan anda lebih jelas, diyakini dan terbukti.

#6- Berterusan

Saya selalu perhatikan mereka yang berjaya  bila dah dapat momentum untuk buat sesuatu, bila mereka buat sikit pun, memang Boom! Tapi ada yang buat sekejap sahaja. Lepas teruja dengan kesenangan, ada yang berhenti bertindak. Takpun, momentum dah ada tapi bila diduga dengan cabaran dan halangan, ada yang cepat mengalah. Tak istiqomah. Tak bertindak berterusan. Buat sesuatu kena konsisten. Biar nampak dan hasilnya pun dapat secara berterusan juga.

#7- Beri komitmen

Orang berjaya adalah orang yang berjaya berikan komitmen mereka 100%. Bukan setakat tu sahaja, mereka boleh beri malah lebih lagi. Apa pun yang mereka lakukan, mereka sentiasa buat yang terbaik, How you do anything, is how you do everything.

Semoga anda Kaya & Berjaya!

KJ

Dividen ASB 2016 Terendah Dalam Sejarah

Amanah Saham Nasional Bhd (ASNB), anak syarikat milik penuh Permodalan Nasional Bhd (PNB) mengumumkan agihan pendapatan 6.75 sen seunit dan bonus 0.50 sen seunit bagi Amanah Saham Bumiputera (ASB) bagi tahun kewangan berakhir 31 Disember 2016.

Ini menjadikannya pengagihan dividen tahunan terendah sejak ianya ditubuhkan pada 1990. Pada tahun lalu, agihan pendapatan tabung itu adalah sebanyak 7.25 sen seunit dan bonus 0.50 sen seunit. Berikut sejarah agihan dividen tahunan ASB.

asb1990_2015smal

Siapa Sangka Warga Bangladesh Ini Mampu Jadi Jutawan Di Malaysia!

Siapa sangka Billal Hossain Abdul Awal, 46, (kiri) kini menjadi jutawan walaupun kedatangannya ke Malaysia pada 29 tahun lalu hanya sekadar mahu membantu perniagaan abangnya.

Warga Bangladesh ini yang menganggap Malaysia dilimpahi ‘hujan emas’ asalkan rajin dan bijak memanfaatkannya.

Pertama kali menjejakkan kaki ke Malaysia ketika berusia 17 tahun, Billal datang bersama seorang abangnya yang menetap di Jerman kerana melancong.

“Entah kenapa saya terus jatuh hati dengan Malaysia. Sebab itulah apabila abang menawarkan kerja di sini, saya terus datang dan bekerja di Sabah.

“Di Sabah saya uruskan pemasaran dan pengedaran syarikat pengeluar pakaian milik abang yang mempunyai kilang di Bangladesh,” katanya.

Selepas lima tahun mengumpul pengalaman dalam bidang perniagaan, Billal mengambil keputusan membuka syarikat sendiri.

Namun, perniagaan itu tidak kekal kerana ditipu rakan kongsi warga tempatan. Dia terpaksa membuka syarikat baru pada tahun 2001 dikongsi bersama isterinya yang juga rakyat tempatan.

“Jodoh kami bagaimanapun tidak panjang. Hanya dua tahun. Selepas bercerai, saya cari rakan kongsi lain yang juga warga tempatan,” katanya.

Bermula secara kecil-kecilan, syarikatnya menjadikan urus niaga hartanah sebagai fokus perniagaan walaupun turut membuka kedai runcit dan tanaman sayuran.

“Saya fokus pada urus niaga hartanah dengan membeli tanah, lot kedai dan rumah sedikit demi sedikit yang kemudian saya sewakan.

“Semua aset itu saya beli secara tunai. Selain memperoleh sumber pendapatan secara bulanan melalui sewaan, saya dapat jadikannya sebagai pelaburan,” katanya yang kini sudah bergelar jutawan.

Billal berkata, aset dan perniagaan hartanah jarang rugi kerana harganya terus meningkat.

“Walaupun tidak berpelajaran tinggi, saya banyak belajar melalui pengalaman kerana mula dari bawah,” katanya.

Terkini, dia membuat perancangan membina dua unit kondominium 20 tingkat di tanah lot yang dibeli di Taman Harmoni, Gombak.

“Dulu saya beli tanah itu dengan harga RM2 juta, kini harga nilainya mencecah RM20 juta. Daripada menjual tanah itu, saya fikir lebih baik bina kondominium bagi meningkatkan pendapatan.

Bagaimanapun, hasrat itu terbantut seketika apabila dia bercerai dengan isterinya, warga tempatan, yang dikahwininya pada tahun 2001.

Hasil perkahwinan itu, dia dikurniakan dua anak berusia 13 dan 11 tahun.

Ditanya mengapa memilih Malaysia sebagai lokasi perniagaan, Billal berkata, persaingan tinggi di Bangladesh menyebabkan dia sukar mengukuhkan empayar di negara asalnya.

“Di Bangladesh, penduduknya ramai iaitu sekitar 140 juta orang, jadi peluang perniagaan agak berisiko melainkan anda ada banyak modal.

“Harga tanah di Bangladesh juga jauh lebih mahal berbanding Malaysia. Malah, lebih mudah berniaga di sini kerana saya hanya perlu fokus kepada perniagaan dan tidak perlu terbabit dengan politik,” katanya.

Billal yang kini mendapat taraf pemastautin tetap berkata, Malaysia menawarkan peluang sama rata kepada semua orang asalkan mereka rajin.

Dia turut memiliki perniagaan sampingan seperti tanaman sayuran, ternakan kambing dan lembu serta kedai runcit.

“Kini, saya menanam sayur di Bukit Kundang, Hulu Langat di tanah seluas 0.8 hektar. Sebelum ini saya pernah sewa 242 hektar tanah di Cameron Highlands untuk tanam sayur tapi disebabkan pemiliknya ambil balik, sekarang saya dalam proses mencari tanah lain di sekitar Perak dan Pahang,” katanya.

Sumber : http://www.hmetro.com.my/

 

Bisnes SUBLET : Jana Duit Tanpa Miliki Hartanah Sendiri!

Sebenarnya  makin ramai yang dah orang terlibat menguruskan bisnes sublet kecil-kecilan ni secara part time je. Tapi hasilnya memang boleh tahan:)

Kebanyakan daripada mereka pada asalnya niat nak cari pengalaman menjadi tuan rumah sementara je sebelum menunggu peluang memiliki hartanah sendiri suatu hari nanti.

Ye lah, nak beli hartanah sekarang ni sekurang-kurangnya perlu sediakan 10% dulu!

Kalau dah cecah RM300k -RM500K mana nak cekau RM30K- RM50K kan?

Jadi salah satu cara nak jadi Tuan Rumah sendiri adalah dengan cara ‘SUBLET”!

Sublet ini dengan kata mudahnya adalah bermaksud kita sewa ruma daripada pemilik rumah dan dengan persetujuan pemilik rumah kita sewakan semula kepada penyewa baru!

Tapi ramai yang kata ni kerja ‘Remeh’.

Memang kerja memang nampak remeh tapi sebenarnya ada satu perkara PENTING yang nak saya beritahu!

Satu STRATEGI yang sangat kritikal dalam kejayaan sublet ialah kita kena ‘scan’ dahulu lokasi hartanah mana yang ‘laku keras’.

Kita harus ingat, bukan semua hartanah yang ‘hot’ dan banyak ‘demand’!

Bisnes sublet ini adalah alternatif yang baik kalau kita masih lagi belum mempunyai modal yang cukup untuk memiliki hartanah sendiri.

Jadi tidak perlu risau untuk belajar jadi tuan rumah atau pelabur hartanah dengan adanya sublet ini.

Bakal graduan ataupun graduan muda pun boleh mulakan kerana modal yang diperlukan adalah minima.

 

Ini 2 Kelebihan Buat Sublet?

Pertama, sementara kita mengumpul modal yang lebih besar.

Kita boleh belajar on the field terus, untuk tahu lokasi ‘target’ kita ni ada potensi untuk disewakan ke tidak.

Jangan main beli hartanah sahaja, nanti nak buat sewa pun tak untung.

Dah la banyak duit kena keluar kalau nak beli sesuatu hartanah.

Kedua, kita dapat ‘direct access’ dengan empunya hartanah yang kita nak sublet tu.

Biasanya, kita cuba dapatkan persetujuan pajakan selama 3-5 tahun.

Jadi kita mempunyai satu tempoh yang panjang untuk kita pujuk empunya jualkan secara terus kepada kita nanti.

 

Bagaimana Nak Cari Hartanah Yang Berpotensi Buat Sublet ?

Ada 2 Cara.

Pertama, cara susah.

Yang ni saya tak nak kongsikan, sebab semua orang tak nak tahu!

Kedua, cara sangat-sangat-sangat mudah!

Ini yang saya nak beritahu, sebab ramai sangat yang nak tahukan?

Boleh kata 50% kerja-kerja ‘research’ telah dibuat dalam satu ebook hartanah yang tengah ‘hot’ di pasaran.

Siap ada list lagi.

Yang menariknya salah satu bonus ebook dia untuk ‘scan’ hartanah berpotensi ni, menjimatkan 50% kos teknik kovensional.

Jadi jika dari awal semua orang tahu kan bagus. Jimat masa dan tenaga.

Saya nak tulis panjang lebar dalam blog ni tak guna juga. Apa kata baca terus dan banyak lagi melalui tulisan beliau dengan >>> KLIK DISINI <<<

Semoga berjaya,

KJ

12 Soalan Yang WAJIB Ditanya Sebelum Berhutang!

Bila berhutang jarang sekali kita tanya soalan pada diri sendiri, “kenapa kita berhutang?” Bunyi macam soalan bodohkan! Dah tentulah orang berhutang sebab nak pakai duit! Betul tak?  Tak kira lah nak buat beli barang keperluan atau pun try nak penuhi kemahuan dan impian tertentu.

 

Tapi apa yang ingin saya sampaikan di sini, adalah berkaitan pengetahuan kita tentang hutang. Bila sebut pasal hutang sudah pasti ianya bukan setakat bayar balik  wang yang dipinjam, bahkan kita juga mesti bayar faedahnya sekali.

 

Pinjam RM50,000 sudah tentu bayaran baliknya bukan jumlah tersebut sahaja, tapi dah jadi RM72,500 jika dikenakan caj faedah tetap 5% bagi tempoh bayaran balik 9 tahun! Nah, lihat! Pinjam RM50,000 tapi terpaksa bayar tambahan sebanyak RM22,500. Jumlahnya faedah bunganya 45% daripada jumlah pinjaman sebenar!

 

Kenapa boleh jadi macam tu? Sebab bila kita berhutang sudah tentu ianya melibatkan ‘Pokok’ dan ‘Bunga faedahnya’. Makin lama tempoh masa hutang kita maka lebih tinggilah faedahnya ‘berbunga-bunga’.

 

Berhutang tidak semestinya tak baik. Ini kerana hutang hanyalah salah satu alat kewangan yang dicipta untuk kemudahan pengguna. Cumanya sejauh mana pengetahuan kita menggunakannya.

 

Jika sekiranya kita ada ilmu pengurusan hutang yang baik, hutang boleh jadi  ‘kawan’ yang sangat baik untuk bantu kita sebaliknya ianya boleh jadi ‘musuh’ jika sekiranya kita tiada ilmu pengetahuan yang betul tentangnya.

 

 

Satu perkara yang ingin saya beritahu kepada pembaca semua, hutang hanyalah satu alat. Ya, alat yang boleh digunakan untuk memudahkan kehidupan kita dan dalam masa sama ianya juga mungkin boleh menjadi ‘Bom Jangka’ jika kita tiada pengetahuan tentangnya.

 

Jadi apa kata mulai sekarang, kita mula dapatkan jawapan bagi 12 soalan yang wajib anda tanya sebelum berhutang.

Dapatkan secara percuma dengan klik pada E-Cover E-book di bawah;

kaver-12-SoalHutang

Semoga dengan sedikit perkongsian ini dapat membantu pembaca mendapat sedikit pengetahuan berkaitan hutang dan pinjaman.

Selamat membaca. Semoga Berjaya dunia dan akhirat!

KJ

PM Umum Bayaran Bantuan Khas RM500 Kepada Penjawat Awam

perdana-menteri-ds-najib-umum-bayaran-bantuan-khas-kewangan-bagi-penjawat-awam-tahun-2015

PUTRAJAYA – Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini mengumumkan bayaran bantuan khas kewangan sebanyak RM500 untuk penjawat awam Gred 54 dan ke bawah.

Beliau turut mengumumkan bantuan khas untuk lebih 700,000 pesara kerajaan yang menerima pencen, dengan bayaran berjumlah RM250.

Kedua-dua pembayaran berkenaan akan dibuat pada 25 Jun, yang melibatkan anggaran implikasi kewangan berjumlah RM1 bilion, katanya.

“Bayaran ini bagi membantu dan meringankan beban kewangan penjawat awam membuat persiapan menyambut Ramadan dan Aidilfitri,” katanya pada Majlis Perdana Perkhidmatan Awam (MAPPA) ke-14 di sini.

Najib, yang juga Menteri Kewangan, turut mengumumkan kadar baharu terendah imbuhan tetap perumahan dinaikkan daripada RM180 kepada RM300 sebulan untuk penjawat awam gred 41 dan ke bawah.

Beliau juga mengumumkan bagi mereka yang mendiami kuarters pula, yang selama ini tidak menikmati imbuhan tetap tersebut, turut mendapat faedah sebanyak 25 peratus daripada kadar imbuhan tetap perumahan sebenar, yang layak bagi mereka.

Najib berkata keputusan yang berkuat kuasa mulai 1 Nov itu melibatkan lebih 1.1 juta penjawat awam di seluruh negara, manakala implikasi kewangan pula ialah sebanyak RM1.04 bilion setahun. – BERNAMA