Motivasi, Pendidikan, Perniagaan, Kewangan Peribadi

WASPADA PANGGILAN PEGAWAI BANK NEGARA

Taktik terbaru sindiket tipu kad kredit curi nombor pin

KUALA LUMPUR: Sindiket penipuan kad kredit kini menggunakan modus operasi menyamar sebagai pegawai Bank Negara Malaysia dan membuat panggilan secara rambang kepada pelanggan untuk ‘mencuri’ maklumat peribadi mereka termasuk nombor pin.

Sindiket itu yang dikesan bergiat di sini sejak akhir tahun lalu menyebabkan beberapa pemegang kad kredit yang tidak mengesyaki mereka dijadikan mangsa kerugian ribuan ringgit.

“Anggota sindiket membuat panggilan dan menyamar sebagai wakil Bank Negara serta memaklumkan ‘mangsa’ bahawa kad mereka sedang digunakan untuk transaksi tertentu dan ingin membuat pengesahannya.
“Anggota sindiket akan menawarkan bantuan dengan meminta butiran peribadi mangsa termasuk nombor pin serta menggunakannya untuk mengeluarkan wang mangsa,” kata Ketua Biro Pengaduan Awam MCA, Datuk Michael Chong.

Katanya, sehingga kini pihaknya sudah menerima banyak aduan berhubung kegiatan sindiket itu, namun hanya tiga mangsa membuat laporan polis dengan anggaran kerugian RM60,000.

Katanya, dalam kes terbaru yang dilaporkan minggu lalu, seorang kerani di sebuah syarikat menerima panggilan pihak bank dengan mengatakan kad kredit miliknya kini sedang digunakan individu lain untuk membeli barangan kemas.

“Sejurus kemudian, seorang lelaki mendakwa daripada Bank Negara menelefon untuk mendapatkan

butiran mangsa dengan meminta nombor pengenalan yang tertera pada kad kreditnya serta maklumat peribadi sebelum mengeluarkan sejumlah wang.

“Kerani itu ke bank keesokan hari dan terkejut mendapati wangnya RM4,000 lesap. Beliau kemudian membuat laporan di Balai Polis Setapak,” katanya.

Chong menasihatkan orang ramai yang menerima panggilan seperti itu, tidak memaklumkan sebarang maklumat peribadi sebaliknya hadir ke mana-mana bank terdekat untuk pengesahan.

Sumber : Berita Harian Online 

Be Sociable, Share!
You can leave a response, or trackback from your own site.

No Responses to “WASPADA PANGGILAN PEGAWAI BANK NEGARA”

 1. Like!! Great article post.Really thank you! Really Cool.

 2. … [Trackback]

  […] There you will find 74254 additional Information on that Topic: pemikirkaya.com/kepenggunaan/waspada-panggilan-pegawai-bank-negara/ […]

 3. … [Trackback]

  […] Here you will find 91247 more Information to that Topic: pemikirkaya.com/kepenggunaan/waspada-panggilan-pegawai-bank-negara/ […]

 4. … [Trackback]

  […] Find More on to that Topic: pemikirkaya.com/kepenggunaan/waspada-panggilan-pegawai-bank-negara/ […]

 5. … [Trackback]

  […] Here you will find 34657 additional Info on that Topic: pemikirkaya.com/kepenggunaan/waspada-panggilan-pegawai-bank-negara/ […]

 6. … [Trackback]

  […] There you can find 79796 additional Info to that Topic: pemikirkaya.com/kepenggunaan/waspada-panggilan-pegawai-bank-negara/ […]

 7. ratu capsa says:

  … [Trackback]

  […] Read More here on that Topic: pemikirkaya.com/kepenggunaan/waspada-panggilan-pegawai-bank-negara/ […]

 8. try it now says:

  … [Trackback]

  […] Here you can find 26891 additional Information on that Topic: pemikirkaya.com/kepenggunaan/waspada-panggilan-pegawai-bank-negara/ […]

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to ppc software, massage beds and web design firm