Motivasi, Pendidikan, Perniagaan, Kewangan Peribadi

Bagaimana Memilih Skim Pinjaman Perumahan Pembiayaan Kewangan Islam Yang Menguntungkan

Salam pembaca blog pemikirkaya,

Kali ini saya ingin berkongsi pandangan dan sedikit info tentang Skim Pinjaman Perumahan Pembiayaan Kewangan Islam yang saya kira masih ramai yang kurang jelas dengannya. Rata-rata masyarakat kita hanya tahu skim pinjaman perumahan pembiayaan kewangan Islam berdasarkan konsep  Al-Bai’ bi Thaman Ajil (jualan tangguh) sedangkan ada pilihan lain yang lebih baik seperti konsep Musyarakah(perkongsian) yang ditawarkan oleh institusi perbankan kewangan Islam di Malaysia ketika ini.

Sehinggakan ada yang melabelkan konsep Pinjaman perumahan pembiayaan kewangan Islam mencekik darah?


Ini kerana kebanyakan Bank tempatan dan koperasi yang menjalankan urusniaga Perbankan Islam menawarkan Skim Pinjaman Pembiayaan Perumahan berdasarkan konsep Al-Bai’ bi Thaman Ajil atau lebih dikenali dengan nama singkatannya BBA.

APA ITU BAI BITHAMAN AJIL (BBA)

Al-Bai’ bi Thaman Ajil iaitu jual dengan pembayaran balik secara tangguh. Pihak penjual biasanya memperoleh keuntungan melalui harga tangguh berkenaan (modal campur keuntungan).
Sebagai contoh, pihak bank membeli barang daripada pembekal dengan harga modal secara tunai. Selepas itu, bank menjual kepada pihak pengguna dengan harga tangguh tertentu (modal + untung) untuk satu tempoh masa tertentu contohnya enam bulan.

Perbankan Islam di seluruh dunia menerima konsep ini. Kebanyakan ulama menerima konsep BBA dan murabahah termasuk ulama di Asia Barat. Kontrak ini adalah kontrak antara tiga pihak iaitu pembekal, bank dan pengguna akhir.

Walaupun begitu, BBA yang diamalkan di Malaysia bercampur dengan unsur lain menyebabkannya dipertikai perbankan Islam di Asia Barat. Antara unsur dimaksudkan ialah unsur bai’ al-‘inah dan menjual sesuatu yang belum wujud (bai’ al-ma’dum).

Perkara lain yang dipertikaikan ialah konsep BBA dalam pembiayaan perumahan yang sedang dalam pembinaan.

Kebanyakan konsep dilaksana ialah pihak bank membeli hak ke atas rumah sedang dibina daripada pihak pemaju.

Selepas itu bank menjadikan rumah yang sedang dibina sebagai satu sekuriti yang kemudian diiktiraf sebagai aset terasing bernilai dan kemudian dijual kepada pelanggan dengan harga tangguh (modal + untung) menggunakan konsep BBA tanpa menghiraukan rumah itu terbengkalai atau lambat pembinaannya.

Segala risiko pembinaan dipikul sepenuhnya oleh pelanggan.

Konsep ini menimbulkan kontroversi besar di kalangan ulama Islam. Pertama, adakah sekuriti itu haq maliy yang terasing daripada aset sebenar?

Haq maliy di dalam Islam sebenarnya terikat secara terus dengan aset yang wujud.

Dalam kes di atas, aset sebenarnya belum wujud (masih dalam pembinaan). Atas dasar itu, kebanyakan ulama khususnya di Asia Barat berpegang bahawa haq maliy pada rumah berkenaan berbentuk al-dayn (hutang).

Berdiri di atas pandangan boleh menjual dayn mustaqir (hutang yang diyakini boleh bayar), bank tidak boleh menjual hutang dengan harga lebih tinggi atau lebih rendah. Sebarang perubahan pada harga membawa kepada mengambil riba.

Sebab itulah rumah yang dijual pada harga RM200, 000 oleh pemaju yang sedang dalam pembinaan dijual semula oleh bank dengan harga tangguh kepada pembeli pada harga RM700,000 kemudiannya.

Itulah antara permasalahan yang timbul dengan pelaksanaan konsep BBA dalam Perbankan Kewangan Islam yang diamalkan oleh kebanyakan bank tempatan.

Berbanding dengan apa yang ditawarkan oleh institusi perbankan tempatan dalam produk kewangan Islam, saya dapat perhatikan bahawa institusi bank antarabangsa yang membuka cawangan mereka di Malaysia mampu menawarkan produk kewangan Islam yang lebih baik dan menguntungkan pengguna. (Terdapat juga bank tempatan yang menawarkan konsep ini).

Konsep yang saya maksudkan itu ialah menggunakan akad Musyarakah atau lebih tepat lagi musyarakah muntanaqisah.

APA ITU MUSYARAKAH MUNTANAQISAH


Musharakah atau shirkah boleh ditakrifkan sebagai dalam bentuk perkongsian mana dua atau lebih ramai orang menggabungkan sama ada modal atau buruh mereka bersama-sama, berkongsi keuntungan-keuntungan, hak-hak dan liabiliti-liabiliti.
Mengikut konsep ini, sesebuah bank Islam dan pelanggan akan berkongsi membina rumah.

Rumah itu disewakan dan keuntungan daripada sewa dibahagikan antara bank dan pelanggan bergantung kepada jumlah modal masing-masing.

Pada masa sama, pelanggan boleh membeli bahagian bank sedikit demi sedikit untuk membolehkan mereka menguasai keseluruhan rumah itu.
Pembiayaan berdasarkan kontrak Musyarakah Mutanaqisah dibentuk dengan kontrak syirkah sebagai kontrak utama dan disokong oleh beberapa kontrak lain iaitu ijarah,jual beli dan wa‘d.

Majlis Penasihat Syariah Bank Negara Malaysia pada mesyuarat ke 56 pada Februari 2006 telah memutuskan bahawa produk pembiayaan berdasarkan kontrak musyarakah mutanaqisah diharuskan.

Dalam melaksanakan kontrak musyarakah mutanaqisah, harus bagi pihak yang berkontrak:

i- menggabungkan dua kontrak musyarakah dan ijarah dalam satu dokumentasi perjanjian, selagi kedua-dua kontrak dimeterai secara berasingan dan jelas tidak bercampur aduk antara satu sama lain;

ii- mengenakan gadaian atas bahagian yang dimiliki oleh pelanggan kerana hak milik benefisial ialah sesuatu yang diiktiraf oleh Syariah.(Resolusi Syariah dalam Kewangan Islam, BNM, hal.22)

Kesimpulannya

Dalam mencari sumber pembiayaan kewangan Islam bagi pinjaman perumahan saya dapati adalah lebih menguntungkan untuk kita memilih konsep Musyarakah berbanding Bai Bithaman Ajil (BBA) tambahan lagi kita mampu menjimatkan kadar bayaran balik jika sekiranya kita  menjelaskan lebih awal daripada tempoh pembiayaan yang telah dipersetujui bersama.

Be Sociable, Share!
You can leave a response, or trackback from your own site.

6 Responses to “Bagaimana Memilih Skim Pinjaman Perumahan Pembiayaan Kewangan Islam Yang Menguntungkan”

 1. Qasha says:

  Salam

  Tahukah anda yang anda mampu mengurangkan interest rumah anda hanya dengan menggunakan transactional loan?

  Kelebihan transactional loan..
  – Mampu mengurangkan interest sehingga 40-70%
  – Memendekkan tempoh pembayaran dari 30 tahun ke 13-16 tahun sahaja. Bergantung kepada teknik yang digunakan (terdapat 3 teknik, akan diterangkan semasa presentation)
  – Menambah savings anda
  – Mampu memiliki rumah kedua atau ketiga
  – Mampu membuat renovation rumah

  contoh TL: keseluruhan loan kena bayar RM200k, tp dgn transactional loan ini. Peminjam cuma perlu bayar RM120K sahaja, juga dapat memendekkan jangkamasa pinjaman.

  contoh: sepatutnya loan sampai 30 tahun jadi 16 tahun sahaja.

  Ini bukan gimik. Sebenarnya semua bank pun ada plan ini, cuma sebelum ini plan ini hanya sesuai utk golongan berpendapatan tinggi sahaja. Sebabnya untuk guna loan ini, peminjam perlu membayar beberapa % dari pokok. selain tu ada banyak charge2 lain dikenakan. Cuma transactional loan ini sahaja yg tiada mengenakan sebarang kos dan memang dibuat untuk golongan pendapatan sederhana.

  Siapa yg patut ambil peluang ni?
  1) ANDA YG MMG ADA LOAN RUMAH. Transfer je loan anda ke transactional loan, tiada bayaran dikenakan.

  2) ANDA YG BARU NAK BUAT LOAN RUMAH.

  Berminat? Sediakan dokumen seperti:

  – IC fotostat
  – payslip 3 bulan
  – Bank statement 3 bulan
  – surat pengesahan jawatan
  – SNP (sekiranya ingin refinance rumah)
  – Bil air/elektrik
  – copy buku bank..
  – epf statement/ea form
  – housing loan latest statement (sekiranya ingin refinance)

 2. tinie says:

  Berminat nak refinance rumah sb interest terlalu tinggi.

 3. Thinkerich says:

  Tinie,

  Boleh cari 2 atau 3 bank dan dapatkan sebutharga daripada mereka. Cuba dapatkan yang boleh berikan tawaran interest yang lebih rendah dan fleksibel..

 4. ismi ana says:

  Assalamu’alaikum..
  Disini saya ingin bertanya 3 perkara:
  1)Boleh atau tidak BBA diguna untuk membiaya rumah yang belum siap?
  2)Apa alternatif lain kepada BBA?
  3)Ramai orang mempertikaikan tentang BBA yang diamalkan di Malaysia sebagai tidak patuh Syariah. Jelaskan dari aspek mana BBA dikatakan tidak patuh Syariah dan apa pandangan anda tentang isu ini?

 5. Nor huda says:

  assalamualaikum …saya kakitangan kerajaan nak beli rumah kos rendah dari individu harga dalam 80 000(rumah pertama),kebanyakan bank memberi pinjaman untuk rumah berharga rm 100 000 dan ke atas,kalau ade interest rate agak tinggi sedikit dan pembiayaan bukan 100 % …pada pendapat enccik lebih baik saye menggunakan pinjaman peribadi atau home loan?

 6. thinkerich says:

  Salam Nor Huda,

  Kakitangan Kerajaan Dapatkanlah Pinjaman Perumahan Kerajaan, Kadarnya tetap 4% dengan kiraan baki tertunggak, bukan macam personal loan yang kira kadar tetap.

 7. NISenlBype says:

  SEO Agentur Seocialmedia.de

  Die SEO Agentur Berlin ist eine Agentur, die hilft das Onlinebusiness in den entsprechenden Suchmaschinen zu entwickeln. Mit Hilfe von Spezialisten konnen Besucherzahlen, das Image und Umsatze im Internet gesteigert werden.
  Die SEO Agentur Berlin und ihre Dienstleistungen sollten fur alle im Internet entwickelnden Geschaftsbereiche interessant sein. Ohne die Hilfe von Spezialisten fur die Suchmaschinenoptimierung ist es fast unmoglich, ein wettbewerbsfahiges Produkt im Netz zu etablieren.
  Die SEO Agentur Berlin hilft gro?en und kleinen Hauptstadtunternehmen, ihre Perspektiven und Moglichkeiten im Internet zu erweitern. Spezialisten ziehen mehr Zielgruppen an und erhohen den Verkauf auf der Webseite (Shop).

  SEO Agentur Berlin : Was ist in der Optimierung enthalten?
  Die Hauptstadt eines Landes ist vorwiegend die wettbewerbsfahigste Region auf dem nationalen Markt. Berlin ist keine Ausnahme. Ein hoher Wettbewerb in den meisten Geschaftsbereichen erfordert die Einbeziehung moglichst vieler Werbemittel, um die Zielgruppe anzulocken. Fur Webseiten gibt es auch Werbemoglichkeiten, um gezielten Traffic von Wettbewerbern anzulocken und anschlie?end zu ubernehmen. Dieser Dienst hei?t – SEO.
  Suchmaschinenoptimierung Berlin ist darauf spezialisiert das Projekt in den Suchmaschinen zu fordern. Hauptsachlich geschieht dies bei Google, der wichtigsten Suchmaschine in Deutschland. Zusatzliche Anbieter, die dieselben Dienstleistungen wie Google anbieten, arbeiten mit ahnliche Bewertungskriterien. Dies bedeutet, dass eine gut organisierte Optimierung fur Google in Berlin die Webseite auch in anderen Suchmaschinen voran bringt.
  Die SEO Dienstleistungen umfassen bedingt drei Stufen, die parallel und wahrend der gesamten Zusammenarbeit durchgefuhrt werden:
  • Onpage Optimierung;
  • Offpage Optimierung;
  • Bewertungen und Image Verbesserung
  Jeder dieser Punkte verfugt uber viele Unterpunkte. Wenn Sie sich fur die Liste unserer Dienstleistungen genauer interessieren, konnen Sie sich bei der in den Kontakten der Website angegebenen Rufnummer melden. Unser SEO-Spezialist Seocialmedia.de wird Ihnen dabei helfen Ihre Fragen zu beantworten.
  SEO Agentur Berlin: Fur welche Geschaftsbereiche ist SEO geeignet
  Merkmale der Optimierung in den Suchmaschinen – das Thema Business unterliegt keinen harten Einschrankungen. Sie konnen alles fordern, was legal und nicht unmoralisch ist. Aber auch solche Webseiten werden fur dunkle Methoden optimiert, sodass interessierter Traffic aus dem Netz entsteht.
  SEO-Agentur Seocialmedia.de in Berlin nutzt legale Optimierungsmoglichkeiten und fordert Projekte in jedem Format:
  • Online Shops;
  • Service;
  • Visitenkarten fur Spezialisten;
  • Unternehmens Webseiten;
  • Landing pages.
  Unsere Dienstleistungen sollten nicht nur fur Online-Unternehmer interessant sein, die die Bedeutung des Traffics fur die Geschaftsentwicklung und das Gewinnwachstum verstehen, sondern auch fur diejenigen, die auf direkte Besucher in stationaren Lokalen/Geschaften angewiesen sind. Zum Beispiel Restaurants, medizinische und zahnmedizinische Zentren, Bildungseinrichtungen, Salons usw. Verwenden Sie SEO, um die Sichtbarkeit jedes Handelsplatzes zu erhohen, der von der Haufigkeit der Kundenbesuche abhangig ist.
  Wie teuer sind die Dienstleistungen in der SEO Agentur Berlin
  Der Preis der Leistungen ist von jedem einzelnen Projekt abhangig. Es ist erforderlich, den Arbeitsaufwand, die Qualitat der Onpage Faktoren und den technischen Zustand abzuschatzen. Da nicht alle Webseiten im Netz beworben werden konnen, gibt es Optionen, die nicht die erforderlichen Standards hinsichtlich technischer Parameter enthalten, z. B. die Moglichkeit, Metatags zu erstellen, Verknupfungen zu erstellen, Inhalte zu bearbeiten usw.
  Um die Kosten der SEO Agentur in Berlin fur Ihre Webseite zu erfahren, fullen Sie das Kontaktformular auf der Hauptseite aus oder kontaktieren Sie uns telefonisch unter der oben angegebenen Rufnummer. Je fruher Sie die Optimierung fur Ihre Webseite im Internet umsetzen, desto schneller erhalten Sie die ersten Ergebnisse!

  https://seocialmedia.de/seo-blog/78-seo-agentur-berlin

  [url=SEO Agentur in Berlin]https://seocialmedia.de/seo-blog/78-seo-agentur-berlin[/url]

  SEO Agentur Berlin – https://seocialmedia.de/seo-blog/78-seo-agentur-berlin

  https://seocialmedia.de/seo-blog/78-seo-agentur-berlin

  [url=Suchmaschinenoptimierung Berlin]https://seocialmedia.de/seo-blog/78-seo-agentur-berlin[/url]

  SEO Agentur Berlin – https://seocialmedia.de/seo-blog/78-seo-agentur-berlin

  https://seocialmedia.de/seo-blog/79-seo-agentur-muenchen-erfolgreiche-entwicklung-einer-webseite-im-internet

  [url=SEO Agentur Seocialmedia.de]https://seocialmedia.de/seo-blog/79-seo-agentur-muenchen-erfolgreiche-entwicklung-einer-webseite-im-internet[/url]

  Suchmaschinenoptimierung Munchen – https://seocialmedia.de/seo-blog/79-seo-agentur-muenchen-erfolgreiche-entwicklung-einer-webseite-im-internet

  https://seocialmedia.de/seo-blog/80-seo-agentur-koeln-was-fuer-dienstleistungen-bieten-wir-an

  [url=SEO Agentur Koln]https://seocialmedia.de/seo-blog/80-seo-agentur-koeln-was-fuer-dienstleistungen-bieten-wir-an[/url]

  [url=SEO Agentur Hannover Seocialmedia.de]https://seocialmedia.de/seo-blog/81-seo-agentur-hannover-hilfe-bei-der-entwicklung-des-regionalen-geschaefts[/url]

  Suchmaschinenoptimierung Hannover – https://seocialmedia.de/seo-blog/81-seo-agentur-hannover-hilfe-bei-der-entwicklung-des-regionalen-geschaefts
  https://seocialmedia.de/seo-blog/82-seo-agentur-frankfurt-ein-online-marketing-tool-zur-steigerung-des-webseiten-umsatzes

  [url=SEO Agentur Frankfurt Seocialmedia.de]https://seocialmedia.de/seo-blog/82-seo-agentur-frankfurt-ein-online-marketing-tool-zur-steigerung-des-webseiten-umsatzes[/url]

  SEO Agentur Frankfurt Seocialmedia.de – https://seocialmedia.de/seo-blog/82-seo-agentur-frankfurt-ein-online-marketing-tool-zur-steigerung-des-webseiten-umsatzes

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to ppc software, massage beds and web design firm