Motivasi, Pendidikan, Perniagaan, Kewangan Peribadi

RANCANG KEWANGAN SEKARANG!

Salam,

Apa khabar? Semoga berada dalam keadaan yang tenang dan ceria gembira selalu!

Saya masih terkenangkan dan teringat-ingat lagi kata-kata daripada salah seorang teman saya..katanya:-

“Bagaimana saya nak mulai merancang dan menyimpan wang saya sekarang, wang gaji yang saya dapat ini pun dah cukup-cukup makan untuk kami empat beranak..! Nantilah saya fikirkan dulu, lagipun tak lama lagi saya akan dapat cahaya mata baru…”

Eerk..! Saya faham situasi teman saya ini…dan terbit rasa simpati pula:(

Ya, simpati!

Simpati kerana minda dan hatinya masih belum terbuka untuk bertindak dan seterusnya merubah nasib dan hidup mereka sekeluarga.

Dan saya percaya bukannya teman saya yang seorang ini sahaja yang mempunyai jalan fikiran seperti itu, bahkan ramai lagi yang serupa dan senasib dengannya…

Saya telah memberi saranan, cadangan dan cara untuk beliau merancang kewangan keluarganya, namun saranan saya nampaknya ditolak dengan seribu satu alasan..

Saya percaya terlalu ramai yang memikirkan kedudukan kewangan  mereka pada masa sekarang berbanding berfikir dan merenung masa depan kewangan mereka..

Mereka fikir dengan sekadar mampu memenuhi kehidupan semasa itu sudah memadai!

Mereka lupa bahawa jika mereka masih bertangguh untuk merancang kewangan dan masih enggan menyimpan untuk masa depan, sebenarnya mereka menempah jalan yang lebih berliku!

Apakah dengan bertangguh pada hari ini, mereka fikir dapat membantu mereka pada masa depan?

Mereka mungkin lupa bahawa kos hidup pada masa depan adalah tidak sama dengan apa yang ada pada hari ini.

Dan sudah tentulah keluarga mereka akan terus berkembang, anak – anak semakin membesar, belanja semakin meningkat tetapi nilai wang pendapatan mereka terus mengecut dan berkurangan….

Sudah tentulah dalam keadaan begini ramai di kalangan mereka mengambil keputusan untuk menambah beban HUTANG mereka dengan membuat pembiayaan peribadi bagi menampung keperluan hidup!

Menyara kehidupan dengan wang plastik- KAD KREDIT setiap bulan …

Dan yang lebih parah lagi.. ada yang MUFLIS!

Langkah yang terbaik bagi meningkatkan pengetahuan dan minda kewangan anda, sentiasalah mendapatkan Tip Perniagaan, Kewangan & Motivasi dari blog ini !

Jadi, renung-renung dan fikir-fikirkanlah…rancanglah kewangan anda dan bertindaklah dari sekarang. Semakin lama anda bertangguh maka semakin tenat kedudukan kewangan anda pada masa hadapan…

 

Salam kekayaan,

THINKERICH

 

 

Be Sociable, Share!
You can leave a response, or trackback from your own site.

6 Responses to “RANCANG KEWANGAN SEKARANG!”

 1. miepekan says:

  Salam,

  To think about the future, particularly on financial matter, to some people is a scary thing. That’s why they don’t bother to plan for the future. Normally, the first step is always the tough one.

  Anyway, i agree with your views.

 2. Thinkerich says:

  miepekan,

  Thank You!

 3. zool says:

  Betul tu bro..
  Ramai yang berfikir tentang masa sekarang berbanding akan datang sedangkan akan datang lebih penting kerana umur makin meningkat keupayaan makin kurang..
  Masa kuat ni kena banyak berkorban..
  Masa tua dah tak mampu mencari duit.. Habis duit adalah..

 4. Thinkerich says:

  Zool,

  Terima kasih kerana bersependapat dan sealiran jalan pemikiran dengan apa yang saya ketengahkan, dan sudah pasti saya berharap benar Zool mulai dan telah merancang kewangan untuk masa depan saudara…

 5. jianquality says:

  sy setuju dgn info yg saudara berikan..
  kebanyakan manusia tidak memikirkan masa yg akan dilaluinya nanti bahkan lebih malang lagi pabila mereka hanya mengikut sahaja laluan yg mereka biasa lalui sejak kecil dan jadi seperti ‘domino’……
  sy turut bersimpati dgn mereka yg tidak sedar akan kepentingn literasi kewangan..

 6. Thinkerich says:

  jianquality,

  …itulah dinamakan ‘Domino Kehidupan”…

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to ppc software, massage beds and web design firm