Motivasi, Pendidikan, Perniagaan, Kewangan Peribadi

5 Halangan Kejayaan

Assalamualaikum wbt dan Salam Sejahtera,

Apa cita-cita anda? Pernah anda senaraikan apa yang anda impikan, kereta jenama apa, rumah besar mana di lokasi mana, nak pergi umrah dan haji bersama siapa dan bila dan apa-apa sahaja impian yang anda ada?

Kesilapan manusia dalam memburu impian ialah mereka tidak pernah menulis impian mereka. Pakai ingat-ingat sahaja. Jadi, mula menulis impian dari sekarang ye.

Dan, anda juga perlu tahu apa yang menghalang manusia untuk berjaya, antaranya ialah:

image

Mereka tidak mahu belajar dan merasakan diri sudah hebat. Sikap ego akan membawa kita pada kegagalan. Mereka yang ego juga terlalu yakin pada diri sendiri dan tidak suka mendengar nasihat dari masyarakat sekeliling. Ini kerana, mereka percaya bahawa mereka tahu semua perkara.

image

Orang yang mudah berputus asa akan sentiasa gagal dan susah untuk berjaya. Ini kerana, mereka melakukan setiap pekerjaan separuh jalan. Apabila sesuatu pekerjaan yang dilakukan gagal, mereka terus berhenti melakukannya. Mereka tidak cuba untuk mencari jalan penyelesaian bagi mengatasi masalah tersebut.

image

Mereka takut mengambil risiko untuk gagal walaupun perniagaan tersebut mempunyai peluang yang cerah untuk dikomersialkan. Mungkin kerana, kegagalan akan menyebabkan mereka rugi. “Jangan takut gagal kerana yang tidak pernah gagal hanyalah orang-orang yang tidak pernah melangkah“, HAMKA

image

Mereka tidak bersungguh untuk mengubah hidup sendiri. Sekiranya mereka tiada kesungguhan, mereka tidak mempunya kekuatan mental yang dapat memastikan kejayaan dalam perniagaan. Jangan biarkan perkara ini menghalang impian dan cita-cita anda dari terus berjaya

image

Sekiranya mereka tidak komited dalam perniagaan, akan menyebabkan hilang fokus untuk berjaya. Ini kerana, ia akan menjadi sia-sia dan diibaratkan seperti hangat-hangat tahi ayam.

Ini adalah sebahagian dari ilmu yang perlu anda pelajari. Ramai orang tak faham, kenapa asyik tak jadi sahaja apa yang diusahakan. Semuanya macam separuh jalan. Seharusya untuk mencapai impian, 5 halangan ini hendaklah dibuang jauh-jauh daripada kamus hidup anda. Semoga perkongsian ini dapat membantu hidup anda menjadi lebih berjaya. Semoga berjaya.
Kredit : Team Richworks
Be Sociable, Share!
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to ppc software, massage beds and web design firm