Motivasi, Pendidikan, Perniagaan, Kewangan Peribadi

Benarkah Roh Pulang Ketika Ramadhan?

Salam pembaca blog pemikirkaya,

Sebelum ini tentu ada di antara pembaca yang pernah mendengar kisah tentang kepulangan roh arwah yang pulang menjenguk keluarga mereka sepanjang bulan Ramadhan.

Jadi pada post kali ini suka saya berkongsi pengalaman daripada hamba Allah yang telah pun menghadiri satu majlis ilmu yang membincangkan tentang amalan di bulan Ramadhan.

Menurut beliau, Ustaz penceramah pada majlis tersebut telah bercerita tentang keadaan roh di bulan Ramadhan. Menurut satu hadith Rasulullah.. (maaf tak sempat catat perawi hadith ini).. menceritakan apabila tiba bulan Ramadhan, semua roh berkumpul di Luh Mahfuz memohon kepada Allah S.W.T untuk kembali ke bumi. Ada roh yang dibenarkan pulang ke bumi dan ada yang tidak dibenarkan.

Roh yang dibenarkan pulang adalah kerana amalan baik mereka semasa hayat mereka ataupun ada penjamin-penjamin yang mendoakan mereka.

Manakala roh-roh yang tidak dibenarkan pulang disebabkan kesalahan mereka semasa hayat mereka akan terus di penjara di Luh Mahfuz.

Apabila roh dibenarkan pulang, perkara pertama yang mereka lakukan adalah pergi ke tanah perkuburan untuk melihat jasad mereka.

Kemudian mereka akan pergi ke rumah anak2 mereka, orang yang mendapat harta pusaka mereka dan ke rumah orang yang mendoakan mereka dengan harapan orang yang mereka lawati itu memberi hadiah untuk bekalan mereka.

Perkara ini akan berlarutan sehinggala tibanya Hari Raya Aidilfitri. Pada saat ini mereka akan mengucapkan selamat tinggal kepada jasad dan pulang semula ke Luh Mahfuz dengan bekalan yang diberikan oleh mereka2 yang masih hidup.

Di sini ustaz memberitahu hikmah adanya alam kubur. Alam kubur membuktikan bahawa Allah itu Maha Penyayang. Orang yang melakukan kesalahan semasa hayatnya boleh dibantu dengan doa orang2 yang masih hidup.

Alangkah bahagianya jika seseorang yang telah meninggal dunia masih mendapat bekalan dari orang-orang yang masih hidup.

Oleh itu wahai sahabatku, jangan biarkan orang-orang yang kita sayang, yang mengadap Allah terlebih dulu daripada kita sepi tanpa doa dan sedekah daripada kita.

Sesungguhnya apabila mati seseorang anak adam itu, terputus ia semua hal kecuali 3 perkara iaitu doa anak2 yang soleh, ilmu yang bermanfaat dan sedekah amal jariah.

Wallahualam.

Semoga pembaca semua mendapat manfaat daripada perkongsian ini.

Sumber : Fadzilah Hashim

Be Sociable, Share!
You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Benarkah Roh Pulang Ketika Ramadhan?”

  1. hamba Allah says:

    Salam ramadhan.

    saya ada kenal sorg pakcik ni mmg dia kata time ramadhan ni la roh anak dia yg meninggal dulu masa kecik balik jumpa dia.pakcik ni mmg bukan org biasa macam kita la.ahli ibadah dan ilmunya tinggi.dari situasi ni juga dia tau ramadhan masuk bila sebenarnya.ternyata bukan tarikh yg telah ‘ditetapkan’ dlm kalendar.teknologi tinggi2 dah skrg tapi gambar anak bulan pun tak pernah nampak

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to ppc software, massage beds and web design firm