Motivasi, Pendidikan, Perniagaan, Kewangan Peribadi

LANGKAH PERTAMA UNTUK MENCAPAI KEKAYAAN

Salam Pembaca Blog Pemikir Kaya!

Saya pasti jika ditanya kepada setiap orang, “Adakah Mereka Ingin Menjadi Kaya?”

Tentu ramai yang akan menjawab, “Ya!”

Namun begitu, tahukah tuan-tuan dan puan-puan bahawa kebanyakan daripada mereka ini sebenarnya bukan sahaja tidak mampu mencapainya impian tersebut bahkan tidak mampu untuk melakukan langkah pertama untuk mencipta kekayaan.

Brian Koslow, founder dan President/CEO Breakthrough Coaching, Inc. syarikat yang menyediakan latihan perniagaan profesional (beliau menjadi jutawan ketika usianya 31 tahun), pernah berkata;

“Langkah pertama untuk mencapai kekayaan ialah denganberbelanja kurang daripada apa yang anda dapat”

 Memang tidak dapat disangkalkan lagi kenyataan beliau itu dan sudah tentu saya bersependapat dengannya.

Ini kerana jika hari ini anda memperolehi pendapatan RM3,000 hingga RM4,000 sebulan bahkan mungkin mencecah RM10,000 sebulan sekalipun ianya tidak akan memberi sebarang makna jika anda berbelanja melebihi daripada apa yang anda perolehi!

Bahkan anda mungkin akan berada dalam keadaan masalah keberhutangan dan jika berterusan anda bukan sahaja tak dapat menjadi kaya bahkan ada kemungkinan untuk anda jatuh Bankrap atau Muflis!

Jadi saranan saya jika anda ingin mencapai kekayaan, langkah pertama yang perlu dilakukan adalah dengan mengawal semula perbelanjaan dengan memastikan ianya tidak melebihi daripada apa yang anda perolehi!

Ini bermakna anda perlu memastikan sebahagian daripada pendapatan anda itu disimpan dan dilaburkan untuk menjana kekayaan buat anda!

Kaedah terbaik adalah dengan Simpan dahulu sebelum Belanja dan bukannya Belanja dahulu kemudian baru ingin membuat simpanan!

Jika anda ingin mengetahui cara sebenar membuat simpanan dan seterusnya menguruskan pendapatan anda dengan cara yang betul anda boleh dapatkan E book Panduan Wang Gaji yang saya kira telah banyak membantu membuka minda para pembacanya untuk memulakan pengurusan  kewangan yang lebih baik!

 

Salam kekayaan,

THINKERICH

 

Be Sociable, Share!
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to ppc software, massage beds and web design firm